Monday, 17 October 2016

3 TEMPAT YANG AKU NAK PERGI

 INI adalah salah satu tempat yang aku nak sangat2 pergi n kunjungi lagi...Tanah Suci MEKAH..Ya Allah.,,terasa sangat2 rindu untuk berpikak di tanah haram ini lagi..terasa nak mengalir balik air mata bila terkenangkan detik2 ketika berada di sana..sangat syahdu...sesiapa yang sudah berpijak tipu kalau x nk datang dekat tanah haram ni lagi...mesti nak lagi datang untung tunaikan ibadah haji di umrah di sini..


Makkah (ataupun Mekah dengan nama penuhnya Makkah al-Mukarramah; Bahasa Arab: مكة المكرمة) terletak lebih kurang 73km daripada timur Jeddah. Makkah merupakan tempat lahirnya Nabi Ismail dan Nabi Muhammad s.a.w. dan juga tempat baginda menerima wahyu daripada Allah s.w.t.
Makkah ialah kota paling suci bagi umat Islam. Lima kali sehari, lebih kurang 1.5 bilion Muslim tidak kira di mana mereka berada, pasti akan menghadap kiblat di Kota Makkah untuk bersembahyang. Sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup seseorang Muslim akan mengerjakan haji pada bulan Zulhijjah setiap tahun di tempat tersebut.
Di sini juga terletaknya Al Masjid Al Haram yang mana terdapatnya Kaabah.

biasanya sesiapa yang sudah menjejakkan diri ke mekah pasti  akan sekli untuk menziarahi  madinah  dimana terletaknya Makam Rasulullah s.a.w...di sini adanya masjidil Nabawi..




ini adalah salah satu gambar Makan Nabi Muhammad s.a.w dan juga madinah









hmmmm..bila cakap pasal which courses that you'll take after pspm ni..dh mmg smpai masa dh pon untuk student2 yang sedangkan mlanjutkan pelajaran untuk fikir bidang apa yang hendak diambil selepas ini..

Pada hari jumaat dan sabtu 14,15 oktober  yang lalu..kolej matrikulasi negeri sembilan telah mngadakan Program Kerjaya bertujuan supaya pelajar2 di KMNS dapat berfikir dan merancang jurusan apa mereka akan lanjutkan selepas ini...setiap wakil daripada universiti awam di Malaysia seperti Universiti Malaya, UKM, UPM, UIA dan banyak lagi telah menghantar wakil ke KMNS untuk membentangkan atau menyebarkan tentang info2 dan jurusan2 yang sangat menarik untuk para pelajar..Selain daripada mereka membentangkan tentang universiti masing2 dalam masa yang sama mereka juga membentangkan tentang syarat2 kemasukan ke upu dan langkah2 yg perlu diambil perhatian ketika membuat permohonan..



ini adalah antara syarat2 kemasukan bagi pelajar untuk memohon...


Selain itu setiap universiti juga telah membuka booth2 masing2 untuk mendedahkan lebih lagi tentang kelebihan dan benefit2 yang akan diperolehi dari setiap mana mana universiti ini..Daripada hasil mereka membuat tersebut, para pelajar telAH mendapat banyak info2 tentang universiti dan jurusan yang mereka bakal ambil..


Terdapat pelbagai jurusan yang telah ditawarkan oleh setiap universiti2 ini..seperti jurusan perakaunan, perubatan, pergigian, financial, ulum alquran, dan banyak lagi,...mereka juga menerangkan pointer2 minimum yang perlu dicapai oleh para pelajar untuk memasuki universiti2 awam dan juga jpa yang perlu dicapai untuk melayakkan diri untuk memasuki disetiap institusi2 yang berada di MALAYSIA..





Monday, 26 September 2016

~~~Ragam budax matriksssss KMNS~~~

Assalamualaikum dunia~...
        
       Sebenarnya an an an....ni first time sey buek bondo ni ha...x ponah ha nk tulih2 blog bagai ni...tapi nak wek cammno an..sey buek yolah,...bak kate org,...mngisis mase lapang dgn perkara2 berfaedahlah kate kan...hmmmm...hehehe...eh..lupe plk nk perkenalkan diri yg cute serta miut ni..hihihi..Ehem2,...My name is YAYAHJACK....cehhh,...~~~nickname x leh bla plk...bajet matsalih lah konon nye ni...kahkahkah...umoq saya 78 tahun,....haaa...caye ak caye ak??...yelah...org nye cute sgt kn...nk wat cmmne...hihi..ehh...ni dh lari topik ah ni...apelah..nilah...bnyak sgt merapunyewww~~~okay...we'll start our lecture with.....


            MEH ah dengar cter cek dgn prangai bdx2 matriks ni...best...mcm2 perngai ade...ha...curious ak...curious an ape yg best nye...sbb biaselah..org lua kate ddk matriks ni ssh la..penat la..tension la...mmg la kn..klo x pandai nk manage mase mmg la rase ssh..klo malas mmg lah rase tension...klo x pandai independent mmg la sume bnde rase susah jee..cbe kite pandai manage time..konfem sng pnye...sume bjalan lancar je...x caye...try lah msok sini..serez..best gilaq ddk sini weyh...jgn cpt terpengaruh kate2 org lua...ape kate kite sendiri cari ape kah itu benar ataupon tidokkkk~~~...come on guys...

       
            Meh lah cek cter psl perangai bdx matriks ni...berdasarkan pengalaman cek sendirilah...moh lah kite dgor...first msok sini ann..snanye x rase pape pon..sbb cek ni mmg dari f1 ddk asrama..so..cek ni mmg biase bona berjauhan ngn makayah...."homesick" tu perkara common ah dlm diri ni...tp nak wek cammno kan...redha jelah..lame2 biase lah tu..jgn dlayan kn sgt perasan nye tu...nk jafi kan cter psl homesick ni....ade lah sorang roommate cek ni..die ni mmg dri dulu x ponah ddk asrama..so..kite paham lah situation die lagu mna kan..stp malam..die akan tatap gamba2 family die pastu ltk bawah bantal...bantal busuk tu wajibulghunnah ah ade an..x kesah sgt..tp yg x leh bla tu cek tgk bntal bsuk die tu dh x macam ghoman bantal dah cek tgk...nk tnye bapa lama x basoh..kang mau kne kaki tnye mcm tu..so..just save the question jelah...kang x psl2 kne kecam plk kang...haa...


             Yg sorang lagi roommate cek ni prangai die ni pelik skit...skit jelah..xdelah mcm org x betul..klaka pon ade die tu..die ni bdn je kecik tp suare die bile gelak ..bapak ah,...mcm bapak gajah ghoman die...x boleh dbuat menantu...silap hari bln suami lari bile dgr,....haha...kuat bona...die klo nk bcerita ke bergossipke die ah yg paling aktif dlm group...haha..tapi klo xde die mmg x happening ah...sunyi je...x suke klo die badmood...mmg snyap ah bilik..so..better die bising dri snyap an...yg sorang lagi ni indian..die ni sgt sporting....die msok je sume org...1st jmpe die mmg ah sombong gila...bile dh lme2 tu...die ni lah paling ceria among kitorang...die ni rapat ngn cek..suke sakat2 cek...mmg havoc ah bilik tu...rase bersyukur lah xde mslh dgn roommates n alhamdulillah n dpt roommates mcm ni..best sgt...klo sorang xde mmg x lengkap ah hidop..stayup smae2..mandi same2..eh..bkn mndi naked ok..nonono..makan same2..basuh baju same2..bgn lambat sme2,...gi kuliah same2...sume majority gather2 ah..rindu plk...


              ni baru cter pasal roomates...blom psl classmates soulmate sume bagai2 mate lagi...tunggu post cek yg kedua ok...jgn lpe bace auu...after ni kite cter psl classmates plk ok...bye...

Wassalamualaikum w.b.t